Op zondag 14 oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in het GC Felix Sohie. Om te kunnen stemmen, hadden de 1370 buitenlanders in Hoeilaart tot 1 augustus de tijd om zich te registreren. “Iets meer dan 200 expats deden dat” vertelt gemeenteraadslid Roby Guns (Open Vld). Dat is 21% meer dan in 2012, zo blijkt uit cijfers van de dienst burgerlijke stand.

Gemeenteraadslid Roby Guns hield vorig jaar een pleidooi voor een grotere deelname van expats aan de verkiezingen. “Tijdens onze deur-aan-deur campagne hebben we aan buitenlanders gevraagd of ze interesse hadden om te stemmen. Velen gingen er over nadenken. Ik ben blij dat er meer de stap hebben gezet dan in 2012” vertelt schepen van inburgering Eva De Bleeker (Open Vld) die eind juli de expats uit Hoeilaart opriep om zich te registreren.

Dicht bij de burger

Het gemeentelijk niveau staat als overheid het dichtst bij de burger. Ze neemt belangrijke beslissingen die elke inwoner, ongeacht de nationaliteit, direct aangaat. “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat iedere inwoner nauw wordt betrokken bij beslissingen die hem aanbelangt” vertelt Roby Guns. “Heel wat van deze expats wonen en werken hier meer dan vijf jaar en betalen ook belastingen.”

Sommigen zijn hier zelfs geboren. Olaf Galekop (30) woont al zijn hele leven in Hoeilaart en heeft de Nederlandse nationaliteit. “Ik woon hier graag, betaal mijn belastingen en dus wil ik ook graag mee beslissen over de toekomst van mijn gemeente. No taxation, without representation, weet u wel”

Inburgering

Zeker in de context van de rand rond Brussel is participatie – het laten horen van je stem – door niet-Belgen erg belangrijk. De bevolking nam sterk toe. De afgelopen 10 jaar gemiddeld met 6%. De prognoses voor 2030 gaan tot 10%. Een ook het internationale karakter wordt groter. “Daarom zijn deze cijfers een belangrijke parameter om te peilen naar de inburgering van deze groep. En dat gaat verder de goede kant op” besluit Eva De Bleeker.

Categorieën: Nieuws