De Vlaamse regering investeert 120.000 euro in 10 initiatieven om het Vlaams en groene karakter van de Rand versterken.  Eén van deze initiatieven is gericht naar het ontvangen van expats in onze regio. “60.000 euro gaat naar het ontvangstbeleid waarbij de gemeenten Hoeilaart, Tervuren, Zaventem en vzw de Rand de handen in mekaar slaan.” vertelt Eva De Bleeker (Open Vld) als schepen van integratie in Hoeilaart.

 

Steeds meer expats vestigen zich in de gemeenten rond Brussels. Sinds enkele jaren bestaat er in Hoeilaart een integratieforum om samen met geëngageerde dorpsgenoten de inburgering van nieuwe inwoners te bevorderen. Er bestaat al heel wat: gratis taallessen, café combine en het ontvangst van nieuwe inwoners twee maal per jaar op het gemeentehuis met daarna een rondleiding door het centrum.

 

In het verlengde hiervan is met succes een dossier ingediend bij de Vlaamse regering om nieuwe inwoners beter te betrekken bij het gemeenschapsleven in Hoeilaart. “We doen al heel wat Hoeilaart. De volgende stap om ervaringen te delen en verder expertise op te bouwen met gemeenten die een vergelijkbare situatie hebben.” licht Eva De Bleeker toe.

 

Welkomstteams

 

Het nieuwe element in het beleid zijn de zogenaamde welkomstteams. “We merken dat expats een aantal drempels ondervinden wanneer ze nieuw in de gemeente zijn. We gaan met vrijwilligers aan de slag om hun vragen te beantwoorden en hen wegwijs te maken wanneer dat nodig is”, aldus schepen De Bleeker.

 

Binnen het integratieforum wordt het idee van de welkomstteams verder uitgewerkt. “Het engagement neemt op zich niet zo veel tijd in beslag” vertelt gemeenteraadslid Roby Guns die een buurman heeft begeleid. “Meestal zijn het heel praktische zaken die voor een expat niet meteen duidelijk zijn, maar wel makkelijk op te lossen vallen. Daarnaast heb ik hem ook geholpen met huiswerk voor zijn cursus Nederlands. Nu spreken we nog geregeld af om iets te drinken met buren. Wat voor een toffe sfeer in de straat zorgt.”

 

Wie zich wil aansluiten bij zo’n team mag contact opnemen met de burgemeester, schepenen, gemeenteraadsleden of via de gemeente via info@hoeilaart.be of 02 658 28 48.

Categorieën: Nieuws