Ik ben trots liberaal, en daarom beschaamd Open VLD’er. De rechtstaat, democratie en unalienable rights voor alles wat als mens bestempeld wordt, zijn mij heilig. En daarom frustreert Open VLD -mijn eigen partij- mij einde- en mateloos. Want deze principes zouden de partij even heilig moeten zijn, quod non. Ze maken immers alles uit wat een liberale ideologie is. Helaas is regeringsdeelname al sinds jaar en dag de enige ideologie van Open VLD.

De Retoriek Keizer annex Meester in de Gebrekkige Verantwoordelijkheidszin van het Schoon Verdiep zei ooit dat de meeste partijen (waaronder Open VLD) Heineken willen zijn. Net zoals Heineken overal ter wereld in overvloed gedronken wordt, willen die partijen enkel standpunten innemen waar iedereen het in feite mee eens is. Hij acht het beter om Duvel te willen zijn: een uitgesproken smaak waar niet iedereen van houdt, maar zij die er wel van houden zweren er trouw bij. Het is een zeldzaamheid, maar hier ben ik het helemaal eens met Bartje. Open VLD verkoopt alleen nog maar meningen zonder feitelijk standpunt. Iedereen en alles de vriend houden is het devies. Alleen vergeet men daarmee dat een partij op die manier geen noemenswaardige raison d’être meer heeft. Het enige wat de Vlaamse liberalen nog voor ogen hebben, is zich telkens keer in elke vindbare meerderheid nestelen.

Slechts zesde grootste partij in de Federale Kamer en toch leek een regeringsdeelname voor de VLD de evidentie zelve. Ook nog de premier leveren? Sans gêne. In het Vlaams Parlement slechts de op drie na grootste partij? Geen probleem, regeringsdeelname is een must. Met een mini fractie in de Brusselse regering gaan zitten, pakken we er in de rapte nog even bij. En wat de doelstellingen van die regeringen dan zijn en of de partij zich daarin kan vinden? Mits wat detailaanpassingen in de marge slikt de VLD alles, net zoals mensen overal ter wereld Heineken slikken.

Zeker sinds Verhofstadt de poorten van de liberale partij heeft opengezet voor Volksunie en Spirit overlopers en ander misplaatst juk, blijft er na al die jaren van een liberaal gedachtengoed geen druppel meer over. Gelukkig zijn er lokaal hier en daar wél nog echte liberalen, mandatarissen die wel ergens voor staan. Wie met een vergrootglas door het Vlaanderenland trekt, zal nog trotse liberalen vinden. Er is dus nog hoop, die hoop moet zijn kansen krijgen. Want op nationaal niveau is de Duvel al lang opgedronken, het is nu al platte Heineken -gebrouwen op basis van oppositiefobie- wat de klok slaagt. Vis noch vlees, laat staan politiek gebaseerd op liberale standpunten. J’accuse Open VLD, want zij zijn de ‘L’ en eigenlijk ook de ‘D’ in ‘Open VLD’ onwaardig.

Giet die Heineken maar door de gootsteen, niemand in België zit te wachten op een Heinekenpartij. En al zeker ikzelf niet, geef mij maar authentiek liberale voorvechters van de democratie en de rechtstaat. België kan het vandaag de dag bovendien goed gebruiken.

Dit artikel werd geschreven door Arne Van Meerbeeck