Het gemeentebestuur van Hoeilaart lanceerde afgelopen week in samenwerking met de Milieuraad het klimaatplatform hoeilaart.futureproofed. Via dit platform kan iedereen de concrete klimaatacties en de CO² reductie van Hoeilaart volgen en eraan bijdragen.

Hoeilaart ondertekende afgelopen gemeenteraad het Klimaatpact en het burgemeestersconvenant 2030, waarmee het zich engageert tot een CO² reductie van 40% tegen 2030.

Om dat te doen maakt het bestuur werk van extra maatregelen om nog beter in te spelen op de klimaatveranderingen van de naderende toekomst. Maar schepen van Milieu en Klimaat Joy Sergeys is duidelijk: “We hebben weinig middelen en kunnen dit niet alleen. Iedereen moet de klimaatklik maken en zijn steentje bijdragen.”

“Vandaar ook de keuze voor een collaboratief platform als Futureproofed. Hiermee willen we maximale transparantie creëren naar de inwoners toe over welke impact ieders acties zoals renovatie, zonnepanelen, elektrisch fietsen etc hebben op de gemeentelijke CO² uitstoot. Zo kan iedereen zien hoe belangrijk zelfs kleine eigen bijdragen zijn . Dat valt niet te onderschatten.” Daarnaast kunnen inwoners op dit platform ook informatie over milieuacties vinden en nieuwe ideeën delen.

In de Hoeilaartse Milieuraad en zijn werkgroep Klimaat zitten enkele experten met veel kennis van zaken, zij zullen dit platform mee opvolgen en voeden met hun knowhow en suggesties.

“We werken momenteel aan de omzetting van de doelstellingen naar concrete klimaatacties die haalbaar én betaalbaar zijn in plaats van vage intenties op lange termijn. Zo onderzoeken we een ontharding in de wijk Sloesveld, het aanplanten van een nieuw bos aan Krekelheide en de opstart van een subsidie voor waterputten bij oudere woningen.” aldus Sergeys. “De bedoeling is om een compleet plan dat financieel waterdicht is voor te stellen, waarbij er ook ruime inspraak voorzien wordt voor de suggesties van de Milieuraad. De oppositie zal ook de kans krijgen om suggesties te doen, maar dan wel in de vorm van uitgewerkte en financieel realistische ideeën in plaats van met slogans en vage plannen.”

De Milieuraad en bij uitbreiding de werkgroep Klimaat staat steeds open voor nieuwe leden. Ben je geïnteresseerd in de klimaatproblematiek en wil je je steentje bijdragen tot een groen en leefbaar Hoeilaart? Klik dan op deze link.

Categorieën: Nieuws