De gemeenteraad in Hoeilaart heeft maandag de deal niet goedgekeurd tussen Eandis en het overheidsgecontroleerde nutsbedrijf State Grid. “Op basis van een grondige analyse zijn we tot dit besluit gekomen” laat Schepen van Energie Eva De Bleeker (Open Vld) weten na afloop van de gemeenteraad.

“In het voorliggend dossier moeten we ons de vraag stellen of we bereid zijn om in een strategische sector -zoals die van de energiedistributie- de beslissingsmacht uit handen te geven” verduidelijkt Schepen De Bleeker.

“Elke buitenlandse investering in de Belgische en Europese energiesector moet volgens ons onderworpen worden aan een economische en strategische risicoanalyse door een onafhankelijke commissie. Zolang een dergelijke analyse niet voorhanden is, beschikt de gemeente Hoeilaart over onvoldoende gegevens om de voorgestelde participatie van China State Grid in Eandis goed te keuren.” argumenteert de schepen van energie.

Ze voegt er aan toe dat het belangrijk is dat de energieomwenteling naar een koolstofarme maatschappij gedragen en gerealiseerd wordt door de burgers, de lokale besturen en ondernemingen. “De gemeente Hoeilaart vraagt om bij deze, maar zeker ook bij volgende kapitaalsverhogingen, andere financieringsvormen te onderzoeken zoals een beursgang of burgerleningen en het decreet met betrekking tot de kapitaalverhoging overeenkomstig aan te passen” besluit De Bleeker.

Categorieën: Nieuws