Roby Guns

29 jaar

Communicatie medewerker Minister De Block

Mijn drie voorstellen voor een beter Hoeilaart

Betaalbare starterswoningen

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5bd8-600x337

We willen ook meer starterswoningen mogelijk maken in onze gemeente. Ik heb het zelf gemerkt dat het niet eenvoudig is om na mijn studies in Hoeilaart te blijven wonen. Iedereen weet het, in Hoeilaart wonen heeft een prijskaartje.

In onze gemeente zijn veel woningen die eigenlijk veel te groot zijn voor wie er woont. De eigenaars zullen in de toekomst er voor kunnen kiezen om hun te grote woning op te splitsen in twee of meer wooneenheden om er bijvoorbeeld hun zoon of dochter te laten wonen of te laten huren door een jong koppel of iemand die single is.

Door dit nieuw woningtype denken we dat er voor een langere huurprijs woningen op de markt gaan komen. Meer aanbod, lagere huurprijzen en meer jongeren die hier kunnen blijven wonen. Daar gaan we voor.

Slimme veiligheidscamera’s

patrouillewagen_pzdr1Er staan vandaag 30 vaste camera’s in de politiezone die nummerplaten van wagens registreren. Daarnaast zijn er nog 2 mobiele camera’s op politiewagens die elke dag rondrijden.

Sinds de installatie van de eerste camera in 2014 is het aantal inbraken drastisch gedaald en de ophelderingsgraad bij inbraken gestegen. In het tweede semester van dit jaar vond de politie de daders bij 17% van de inbraken, dit dankzij de camera’s.

De volgende jaren willen we dit cameranetwerk verder uitbreiden naar plaatsen waar overlast is. In wijken, in het centrum, rondom speelveldjes, … Op die manier zal de politie meer instrumenten hebben om de onruststokers te identificeren. Het parket en de rechters zullen dan over alle informatie beschikken om daders van een misdrijf correct te bestraffen.

We vragen aan de NMBS om in de treinstations Hoeilaart en Groenendaal vaste camera’s te plaatsen. Dit zijn plekken waar vaak onruststokers en inbrekers van buiten de gemeente toekomen en vertrekken.

Nieuwe sport- en jeugdsite

Schermafbeelding 2018-10-06 om 12.17.42.pngVoor deze site hebben we de voorbije jaren de heel wat voorbereidingen getroffen. Het meest zichtbare de komende zes jaar zal de nieuwe sport- en jeugdsite zijn waar zowel de sportclubs, als het jeugdhuis hun thuis gaan hebben. Een beetje zoals het GC Felix Sohie voor de socio-culturele verenigingen.

De plannen zijn gemaakt op basis van input van de jeugd en sportverenigingen en ze hebben het mee vorm gegeven via verschillende participatieve sessies.

De komst van een nieuw jeugdcentrum biedt kansen voor een doorstart van het jeugdhuis en de mogelijkheid voor jongeren om uit te gaan in eigen gemeente. Met onze ploeg gaan we met gemotiveerde jongeren aan tafel zitten om er een laagdrempelige plek van te maken met ruimte voor fuiven, concerten, workshops en andere pop-up initiatieven op maat van Hoeilaart.