Gemeenteraadslid Youri Vandervaeren (CD&V) meent dat de inbrakenplaag die Hoeilaart teistert, kan opgelost worden indien onze inwoners met z’n allen een SDNA-kit aanschaffen, liefst met een aanzienlijke financiële tussenkomst van de gemeente.

De kit bevat Synthetisch DNA (kortweg SDNA). Dat is een onzichtbare vloeistof die een unieke code op voorwerpen aanbrengt. Zodra de spray met een UV-lamp beschenen wordt, licht hij blauw op. SDNA is echter geen garantie tegen inbraak, het stelt de politie wel in staat om gestolen goederen aan hun rechtmatige eigenaar te linken en terug te bezorgen.

Het Hoeilaartse gemeentebestuur besliste, op advies van het politiecollege en de Korpschef, om voorlopig geen SDNA-proefproject op te starten, zoals voorgesteld door de CD&V-fractie. SDNA dient in een groter geheel te worden geïmplementeerd, op Belgisch en Europees vlak.

Open Vld is ondermeer van mening dat wij met z’n allen veeleer preventief te werk moeten gaan. Onze partij is niet blind voor de realiteit, en durft de vinger op de wond te leggen: in het algemeen is 8% van de (Belgische) bevolking ronduit nonchalant op het vlak van beveiliging van zijn woning of wagen.

De meest doeltreffende maatregel is nog steeds de goedkoopste: goede gewoontes aannemen. Sluit deuren en vensters voor u uw woning verlaat (voor korte en zeker voor langere periode), laat uw sleutels niet op de deur zitten, zet uw alarm aan als u er een hebt. Wat ook werkt: wek de indruk dat er iemand thuis is en programmeer een licht op verschillende tijdstippen. Of laat een paar oude schoenen aan de voordeur staan, zodat het lijkt alsof u bezoek hebt. Wanneer u iets of iemand verdachts ziet, aarzel dan niet om dit telefonisch aan de politie te melden, zij zullen dit zeker appreciëren.

Preventie is de basis van een doeltreffende beveiliging: het meest ingenieuze (en vaak ook dure) beveiligingssysteem is waardeloos als u het vergeet aan te zetten.

Elf systemen hebben al lange tijd hun nut bewezen: gepantserde deuren, speciale sloten, kierstandhouders op vensters, een door een specialist geïnstalleerd alarm, een waakhond, raamhekken, horizontale deurbalken, veiligheidsscharnieren, vergrendelde ramen, anti-inbraakglas en buitenlampen met bewegingssensor. Elk afzonderlijk maken ze het inbrekers al knap lastig.

Ook voor de SDNA-kit ter waarde van 89,25 euro is er een alternatief:

  • noteer het serienummer van uw elektronische toestellen;
  • neem een foto van uw waardevolle objecten;
  • bewaar deze informatie niet in de nabijheid van de objecten zelf.

Naast het SDNA-voorstel, stelt CD&V zich ook vragen bij het uitsluiten van elektronische alarmsystemen in het huidige gemeentelijk subsidiereglement voor de tussenkomst in de aankoop en/of plaatsen van beveiligingsmateriaal. Wij zien echter meer nut in een gemeentelijke bijdrage voor rook- en CO-melders. Brand en zuurstoftekort nemen onverwachts levens, dit kunnen we eenvoudig voorkomen.

Voor Open Vld Hoeilaart,

Els Uytterhoeven
David Joly

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder