Jongeren zijn vandaag heel actief en geëngageerd, kijk maar naar de Black Lives Matter-beweging en de klimaatmarsen. Toch maakt relatief weinig jeugd een stap richting de politiek terwijl dat net de plek is waar je het meeste kans maakt om onze maatschappij mee te veranderen.

Zo ook in het gemeentebestuur van Hoeilaart. Van de 21 raadsleden zetelt er momenteel niemand jonger dan 30 jaar (Timothy Rowies (PRO) & ikzelf (Jong VLD) waren dat wel op het moment van onze verkiezing in 2018). Gelukkig zetelen in het Bijzonder Comité Sociale Dienst (de vroegere OCMW-raad) wel 2 jongeren: onze eigen Arne van Meerbeeck (22) en Indie Vandenbrouck (23).  

Wanneer ik met mijn omgeving praat blijkt dat de slechte reputatie van politiekers één van de grootste struikelblokken is: “Altijd veel beloven maar niets doen.”  Volgens mijn bescheiden mening is eerder relevant voor de nationale politiek want op lokaal niveau kan je wél veel doen. Je staat super dicht bij de mensen, je kan je niet permitteren om niets te doen of anders word je er in de Delhaize wel op aangesproken 😉

Vandaar deze warme oproep aan geëngageerde Hoeilaartse jongeren: je kan wel degelijk verschil maken in en voor ons dorp! Denk maar aan enkele concrete projecten die wij als Jong VLD mee heeft vorm hebben gegeven het voorbije jaar; het eerste regenboogzebrapad, voorrang voor jongeren bij woningverkoop, de eerste middelbare school VONK! in Hoeilaart, opvang van mensen in armoede… Ook jouw ideeën voor het Hoeilaart van morgen horen wij graag!  Kom gerust eens af één van onze informele drinks bij de Sportecho. Momenteel zijn wij een leuke ploeg van 4 jongens en 2 meisjes die zowel werken op inhoudelijk (zie hierboven) als op toffe events (bvb het openhouden van de Serre). Luisteren is vrijblijvend en wij trakteren de eerste pint of ice tea 😉

Heb je interesse of wil je eerst meer info? Contacteer gerust Indie, Arne, Jona, Mathieu, Lars of mezelf via onze persoonlijke insta of via @jongvld_hoeilaart. 

Bij deze alvast enkele redenen over het hoe & waarom wijzelf ons inzetten;

  • Arne: “Ik ben sinds kleins af aan al onverklaarbaar gefascineerd geweest door politiek en hoe de maatschappij zichzelf organiseert. Daardoor heb ik al snel een eigen visie ontwikkeld op hoe de maatschappij zichzelf het best organiseert, een fundamenteel liberale visie. Hence, heb ik op mijn 17e een partijkaart bij de liberale partij aangeschaft. Daarop hebben Joris en Roby mij binnen de lokale afdeling ‘ingelijfd’, en plots zijn we alweer vijf jaar later.”
  • Mathieu: Ik heb een passie voor politiek gekregen in het 5de middelbaar en heb het als keuzevak opgenomen in mijn laatste jaar. Ik ben in de politiek gestapt omdat ik een verschil wil maken in de samenleving waar ik deel van uit maak. Enkel en alleen een stem uitbrengen om de 5 jaar vond ik niet voldoende om hier een impact te kunnen genereren. De stap naar de lokale partijpolitiek heb ik gezet op aanraden van een huidig gemeenteraadslid.”
  • Indie: “Toen ik bijna gedaan had met het middelbaar werd ik steeds bewuster van wat er in de wereld omging en hoe politiekers zowel capabel waren van het ergste en het beste. Online zag ik dat mensen probeerden impact te hebben door te reageren op bepaalde zaken of feiten, maar dat ze er eigenlijk niet veel mee bereikten. Hierdoor wist ik dat ik ook iets wou betekenen voor m’n land, maar dan wou ik wel impact hebben. Na lang denken besefte ik dat ik één van die politiekers zou worden dat het beste voor haar land voorhad en toen ging het snel. Door een ex-politica ben ik dan voorgesteld aan iemand van Jong vld Hoeilaart waarna ik mee mocht doen. Dit is nu al 5 jaar geleden en in die 5 jaar kan ik niets anders zeggen dan dat ik trots ben op wat de jeugd probeert te bereiken in deze moeilijke vreemde periodes. »
  • Joy: “Ik ben eigenlijk nooit echt geïnteresseerd geweest in politiek, wel in vrijwilligerswerk in ons dorp en de gemeenschap. Bepaalde maatschappelijke thema’s interesseren me natuurlijk wel zoals de klimaatverandering en gelijkheid. Omdat ik me engageerde als vrijwilliger voor bepaalde evenementen in het dorp vroeg schepen Joris Pijpen mij of ik geen interesse had om me bij de gemeente in te zetten. Ik dacht “Why not😊” en hoewel het veel drukker is dan het beeld dat mensen hebben van politiekers, heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Je kan heel veel mooie dingen realiseren.”

Ik word regelmatig aangesproken op feestjes. Dan praten we over wat ik zou willen veranderen. Dat valt allemaal goed mee, je bent jong onder elkaar. We drinken een pintje erbij, ik vind dat tof. Letterlijk heel mijn school interesseert zich niet in politiek. Ik denk dat dat komt door de slechte reputatie van politiek: altijd veel beloven maar niets doen.

Deze column werd geschreven door Joy Sergeys