Deze zomer zagen we nogmaals hoeveel ons klimaat aan het veranderen is. De gemeente staat in voor een leefbaar en duurzaam milieu, ook voor de toekomstige generaties. We moeten energie-efficiëntie verzoenen met het recht op kwalitatief wonen. Daarom pleiten kandidaten Eva De Bleeker en Bram Vanderborght dat gemeente en burgers de handen in elkaar slaan voor een energie-efficiënte toekomst.

Waarschijnlijk was uw gras deze zomer ook volledig dor of heeft u met bidons zitten aanschuiven voor het gratis grondwater aan het bouwproject Lindenhof. Volgens experts raken we de hittegolven maar beter gewoon, want uit prognoses blijkt dat we door de klimaatverandering meer en langere droge periodes zullen krijgen. Ook Hoeilaart heeft zich aangesloten aan de visie om het CO2 verbruik met 20% te verminderen om zich zo als voorbeeldfunctie te stellen. Zo is momenteel de jeugd- en sportinfrastructuur de Komdamsite in grondige renovatie. Schepen voor Energie Eva De Bleeker ijverde dat de nieuwe infrastructuur zo veel mogelijk volgens het BEN-principe (bijna energieneutraal) gerealiseerd zal worden, hetgeen in 2021 de norm wordt. Ook het nieuwe kinderdagverblijf, dat op woonzorgsite Den Dumberg volgend jaar gebouwd zal worden, zal bijna energetisch neutraal zijn, wat de energiefactuur enorm zal doen dalen. Bovendien zal het groendak het hergebruik van regenwater mogelijk maken. 80% van de respondenten van het referendum vonden ook dat we sneller de bestaande openbare verlichting moeten vervangen door energiezuinigere LED verlichting.

Het energieverbruik van de gemeentelijke diensten, werking en gebouwen komt in Hoeilaart slechts met 3,35% van de totale CO2 uitstoot overeen. De huishoudens daarentegen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 51% van de CO2 uitstoot. Daarom werd een zeer uitgebreid premiereglement opgesteld dat energiezuinige nieuwbouw en renovaties ondersteunt.

Ook VUB robotica prof Bram Vanderborght wilde een huis bouwen die de toekomst van zijn dochter en haar omgeving respecteert. Door technologische innovaties hebben ze een betaalbare woning gebouwd die comfortabel en veilig is en met een e-peil van 2. Bovendien is ongeveer de helft van hun waterverbruik regenwater. Dankzij de gemeentelijke premies kregen ze een financieel duwtje in de rug, en besparen ze ook maandelijks op de energie- en waterfactuur. Toch is energie-efficiënt bouwen geen evidentie en verdwalen de kandidaten vaak in een bos van mogelijkheden en commerciële praatjes. Omdat ze zelf eerst heel wat huizen bezocht hebben om inspiratie op te doen tijdens de ecobouwers.be opendeurdagen, opent ook Bram Vanderborght voor de 3de keer het huis om ervaringen te delen. Op 12 december presenteert hij in het GC Felix Sohie zijn ervaringen rond energie-efficiënte en slimme woningen.

Het klimaatplan is een gedeelde verantwoordelijkheid voor Hoeilaart en zijn burgers. Ook is de ambitie van Open VLD Hoeilaart om de gemeentelijke gebouwen en werking, zo energie efficiënt mogelijk te maken en burgers te helpen hun blauwe/groene dromen te realiseren.

Categorieën: kandidatenNieuws