Op 29 augustus verspreidde de Hoeilaartse N-VA afdeling een persbericht waarin voorzitter Michel Joly het huidige gemeentebestuur er nogmaals van beschuldigt de verstedelijking en verfransing van onze gemeente in de hand te werken. Hij beweert dat de Open Vld en PW coalitie heel wat verkavelingen voornamelijk uitbesteedt aan projectontwikkelaars die niet bekommerd zijn om het Nederlandstalig karakter van Hoeilaart.

Voorts vindt N-VA dat er tijdens de huidige legislatuur te veel nieuwe woongelegenheden zijn bijgekomen, zonder rekening te houden met het tekort aan kinderopvang en de beperkte middelen van onze beide scholen. De cijfers van de studiedienst van de Vlaamse Regering en het aantal kavels die per jaar vergund worden trekken ze op zijn minst in twijfel.

Het is inderdaad zo dat tijdens de openbare hoorzitting over het geactualiseerde mobiliteitsplan, enkele nieuwe verkavelingen werden voorgesteld. Dit zijn meestal projecten waarbij de gemeente steeds zelf ontwikkelaar is of mede-eigenaar. Slechts twee verkavelingen zijn privé, beiden gelegen in gebieden die in het Algemeen Plan van Aanleg (APA) van 1984 (!) zijn ingekleurd als woongebied. Het APA is een bestemmingsplan voor het ganse grondgebied van de gemeente. Aan de hand van stedenbouwkundige voorschriften wordt bepaald welke activiteiten binnen bepaalde gebieden mogelijk zijn. Als een eigenaar met een project voor de dag komt dat aan alle stedenbouwkundige voorwaarden voldoet, wie is het gemeentebestuur dan om dit tegen te houden? Dat is juridisch gezien volstrekt onmogelijk.

 In de projecten waar de gemeente ontwikkelaar of eigenaar is, wordt er een toewijzingsreglement gehanteerd waarbij:

–        voorrang wordt gegeven aan mensen die nog geen eigenaar zijn;
–        de kandidaat-kopers Nederlandstalig moeten zijn;
–        de toewijzing gebeurt aan de hand van een puntensysteem: iemand die binding heeft met Hoeilaart zal meer punten kunnen krijgen, en dus hoger op de lijst komen te staan.

De N-VA fractie heeft, samen met kartelpartner CD&V, dit toewijzingsreglement nooit gesteund. Het feit dat de acht woningen vooraan het Felix Sohiecentrum haast allemaal toegewezen werden aan jongen mensen uit Hoeilaart, is nochtans het beste bewijs dat dit reglement werkt.

Open Vld Hoeilaart is er zich terdege van bewust dat er problemen zijn inzake kinderopvang en onderwijs in de gemeente. Maar als de lokale N-VA denkt te kunnen goochelen met bevoegdheden, moeten zij dat zeker proberen. Zowel kinderopvang als onderwijs zijn zaken waarvoor de Vlaamse regering bevoegd is. Als Kind & Gezin vindt dat er geen probleem is in Hoeilaart, en weigert met nieuwe subsidies over de brug te komen, kan het gemeentebestuur weinig meer doen dan te blijven aandringen.  Onze scholen barsten inderdaad uit hun voegen, maar ook daar is Vlaanderen voor bevoegd. Misschien moet de Hoeilaartse N-VA maar eens aan enkele partijgenoten in de Vlaamse regering voorstellen om een voorrangsregel voor kinderen uit eigen gemeente in te voeren!?

Ironisch genoeg is de jarenlange verdichting van Hoeilaart en de rest van Vlaams-Brabant het gevolg van stadsvlucht. De uitgeweken stedelingen kiezen voor landelijke gemeenten of het platteland, met als gevolg dat de hele samenleving de prijs betaalt voor de infrastructuur, de autowegen, het openbaar vervoer, en alle openbare voorzieningen in minder dichtbevolkte gebieden. De kosten van al deze voorzieningen liggen proportioneel veel hoger dan in de stad.

De vlucht uit de stad zorgde ervoor dat de tegenstelling ‘rijke stad versus arme randgebieden’ moest plaatsmaken voor ‘arme stad versus rijk platteland’. Maar recentelijk groeit er ook een nieuwe tegenstelling: steden die de multiculturaliteit aanvaarden versus de randgebieden en het platteland, waar men zich afschermt van de multiculturaliteit en er allemaal kleine ‘Bokrijkjes’ wil van maken.

Als je ‘Vlaming zijn’ als identiteit en het Vlaams burgerschap onverbiddelijk koppelt aan de taal, zoals de N-VA dat doet, dan zijn sommige inwoners geen Vlamingen meer. Dan zijn er geen burgers meer en ontstaan er spanningen. Zo ver wil Open Vld niet gaan, maar we maken nieuwkomers wel heel duidelijk dat men niet in het landelijke Hoeilaart kan gaan wonen en zich tegelijk onttrekken aan de lokale regelgeving of de taal waarin die is gesteld. Wij zullen verder werken binnen de gemeentelijke bevoegdheden om Hoeilaart landelijk en Vlaams te houden, en verwachten van de Vlaamse overheid hetzelfde met decreten op maat van onze gemeente.

Door David Joly
Jong Vld Hoeilaart

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder