In ons dorp staan ongeveer 140 woningen die gebouwd zijn voor 1900. De eigenaars of bewoners krijgen de mogelijkheid om advies in te winnen om hun woningen energie-efficiënter te maken. “Het gaat momenteel nog om een proefproject. Met een budget van 25.000 euro willen we 100 woningbezoeken brengen in samenwerking met de privé-sector” vertelt Eva De Bleeker (Open Vld) als schepen van energie.

Dit kadert in het klimaatactieplan. Het gemeentebestuur heeft zich geëngageerd om de CO2 uitstoot in onze gemeente te verlagen met 20% tegen 2020. “Meer dan 50% van de CO2-uitstoot van de gemeente vloeit voort uit het energiegebruik van de huishoudens. Daarom is het belangrijk om in te zetten op energiebesparingen in woningen”

Economie en ecologie

“We willen maximaal inzetten op het energie-efficiënter maken van de woningen in de gemeente. Dat is economisch en ecologisch interessant” zegt gemeenteraadslid Roby Guns(Open Vld). “Vooral woningen van voor 1970 of nog veel ouder zijn vaak zeer slecht geïsoleerd. Met deze actie willen we daar op focussen.”

“In samenwerking met bedrijven en zelfstandigen uit de gemeente, willen we er voor zorgen dat de Hoeilaartse woningen de komende jaren minder energie nodig hebben om te verwarmen, te koken, koelen, te poetsen enz. … .” aldus schepen De Bleeker. “De energie auditors zullen de woning bezoeken en een lijst maken van de te nemen maatregelen, een schatting van de kosten ervan en de terugverdienperiode. De bewoners krijgen ook een lijst van vaklui uit Hoeilaart die de maatregelen kunnen uitvoeren. De inwoners kiezen uiteindelijk wel zelf of ze de suggesties volgen en door wie ze ze laten uitvoeren” vervolledigt Schepen De Bleeker.

“Het dak isoleren, de verwarmingsketel beter afstellen en energiezuinigere apparaten aanschaffen. DIt heeft twee voordelen: een vermindering van de CO2-uitstoot, maar vooral interessant: een serieus lagere energiefactuur”, besluit gemeenteraadslid Guns.

Indien dit proefproject succesvol is, zullen meer woningen een uitnodiging krijgen voor zo’n quick-scan.

Categorieën: Nieuws